Institut for Marxistisk Analyse (IMA) inviterer til oplæg og debatmøde omkring Danmarks forhold til Kina i Trumpismens tid. Trumps præsidentskab har på kort tid vendt op og ned på verdensordenen. Fra trusler om at overtage Grønland med magt til omskiftelige toldsatser og nedlukningen af udviklingsbistandsagenturer som USAID har Trumps administration spredt international afmagt og frustration. Samtidig har Kina forsøgt at udnytte den kaotiske situation, på trods af heftige toldsatser, ved at promovere deres fortsatte multilaterale engagement når USA isolerer sig. Men hvad betyder disse udviklinger for Danmark?
For at introducere disse forandringer og deres mulige konsekvenser, starter mødet med to korte oplæg af Jørgen Delman og Tabita Rosendal, som vil fortælle om Kinas globale (geopolitiske) interesser og det dansk-kinesiske forhold anno 2025.
Vi har inviteret repræsentanter for SF, Enhedslisten og Kommunistisk Parti til en efterfølgende debat omkring hvordan venstrefløjen skal forholde sig til samarbejde med Kina.
Mødet finder sted torsdag d. 8 maj kl. 19.00-21.30, Studiestræde 24 i stueetagen.
Om oplægsholderne:
Jørgen Delman (Københavns Universitet) er Professor Emeritus i moderne Kinastudier med fokus på kinesisk politik, Kinas Kommunistiske Parti, kinesiske internationale relationer, og dansk-kinesiske relationer, bl.a. i energi- og klimasamarbejde.

Tabita Rosendal (Lund Universitet) er Ph.d.-studerende og forsker i Kinas udenrigspolitik og internationale relationer. Hun har siden 2020 beskæftiget sig med Kinas forsøg på at vinde ”hjerter og sind” i det Globale Syd, specielt i udviklingslande som Sri Lanka.
